Nawigacja

Ostatnio na forum

Najnowsze tematy
· Lipiec-Grudzień 2010
· Here We Go Magic - P...
· GRINDERMAN - GRINDER...
· Relacje
· Wydarzenia
Najciekawsze tematy
· Luty 2009 [47]
· Marzec 2009 [41]
· Styczeń 2009 [38]
· Grudzień 2008 [34]
· Relacje [30]

SpamPoison

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ankieta

Brak przeprowadzanych ankiet.

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Brak wiadomości. Może czas dodać własną?

Słoneczny panel

Dziś jest:

Wschód słońca: 0:04
Zachód słońca: 13:15

Dzień trwa:
7 Godzin 10 minut
I jest krótszy od najdłuższego dnia o: 23:15

Zobacz temat

Drukuj temat
Kwiecień - Czerwiec 2010
Jarek
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 16 kwiecień 2010 14:00:50
Awatar

Główny administrator

Data rejestracji: 13.04.08

Nie dopilnowałem starej zasady, której nazwa brzmi "Backup Głupcze!" no i otwieram teraz wątek po raz drugi Frown
Nauczka na przyszłość...

www.katapulta.pl
Jacek
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 26 kwiecień 2010 19:28:46
Użytkownik

Data rejestracji: 13.12.08

Andrew Bird - Noble Beast

Człowiek orkiestra. Posłuchajcie:

http://www.youtube.com/watch?v=jFmfncE-jD0

Numer pochodzi z płyty Noble Beast, w którą się ostatni wgryzam. Mocna rzecz.

www.drzoydbergh.com
Jarek
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 27 kwiecień 2010 21:22:34
Awatar

Główny administrator

Karłowicz/Kościelec/Kilar - płyta wydana w 2009 roku, a więc w setną rocznicę śmierci Mieczysława Karłowicza. Płyta składa się z trzech części. W pierwszej zawiera wspaniały Koncert skrzypcowy A-dur op. 8 w wykonaniu Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Narodowej, nagrany w 1962 roku. Na skrzypcach zagrała Wanda Wiłkomirska i przyznam szczerze, że byłem kompletnie jej grą zauroczony. W ogóle ta właśnie, pierwsza część płyty spodobała mi się najbardziej i najsilniej zapadła w pamięć. Znalazłem na youtube fragment koncertu (z zapisem nutowym-coś pięknego Wink ):
YouTube Video

W drugiej części płyty mamy "Odwieczne pieśni" Poemat symfoniczny op. 10 (Pieśń o wiekuistej tęsknocie, Pieśń o miłości i o śmierci, Pieśń o wszechbycie), zaś trzecia część to utwór Wojciecha Kilara "Kościelec 1909" z 1978 roku, który został skomponowany jako hołd na cześć tragicznie zmarłego kompozytora.
Płyta została nominowana do Fryderyka 2010, w kategorii "Album Roku Muzyka Symfoniczna i Koncertująca".

www.katapulta.pl
Jarek
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 03 maj 2010 19:54:59
Awatar

Główny administrator

Jacek napisał/a:
Andrew Bird

Niezły gościu jest, siedzę właśnie na jego kanale na youtube http://www.youtub...wbirdmusic i coraz bardziej mi się to podoba Smile

Ja teraz głowię się nad The Best Of Weather Report. Kupiłem "debeściaka" żeby mniej więcej ogarnąć z czym próbuję się zmierzyć. Wydawało mi się, że ich nie znam a tu proszę, pierwszy kawałek i takie cuś: Grin
YouTube Video

Niestety dalej tak kolorowo już nie było. Obok strawnych melodii są kawałki, w których poszli po bandzie, a to już wymaga bardzo uważnego wsłuchania. Jednak co by nie mówić to zespół legenda i wspaniała muzyka, muszę nadrobić zaległości i rozgryźć ten temat.

www.katapulta.pl
Jarek
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 12 maj 2010 13:28:26
Awatar

Główny administrator

Jak to wyczytałem właśnie w rockserwisie - "Na dniach ukaże się nowy album Treya Gunna zatytułowany "Modulator", na którym usłyszymy także perkusistę, Marco Minnemanna.

Współpraca muzyków rozpoczęła się w momencie, gdy Marco zaproponował Treyowi napisanie muzyki do swojego 51-minutowego solo na perkusji. Gunn nie przypuszczał wtedy, że doprowadzi to do stworzenia tak niesamowitego dzieła jak "Modulator". "Moją pierwszą reakcją było 'nie ma mowy! To niedorzecznie trudne zadanie'. Byłem nieufny, bo nigdy nie byłem wielkim fanem perkusyjnych solówek, a pomysł poradzenia sobie z 51-minutową improwizacją wydawał się szalony. Poza tym zawiłości rytmiczne Marco wprawiają większość ludzkości w osłupienie i ja sam nie wiedziałbym nawet od czego zacząć" powiedział Trey.

Jednak Marco nie ustępował i w końcu udało mu się namówić Treya do komponowania. Gunn skrupulatnie rozłożył solo Minnemanna na czynniki pierwsze i sprytnie przekształcił tę olbrzymią improwizację w spójną podróż przez dźwiękowe krajobrazy, których genialne melodie zacierają wrażenie, że wszystko zaczęło się od perkusji. "Ten projekt jest jednym z największych wyzwań jakich się kiedykolwiek podjąłem" dodaje Gunn. "Jest też jednak dowodem na to, że rezultat jest tym lepszy i bardziej satysfakcjonujący im więcej trudności i ograniczeń trzeba było pokonać po drodze."

No, ciekaw jestem, co tam Trey wysmażył, z jego własnych projektów "Untune the Sky" było niezłe ale takie już "TU" trochę mnie przygniotło, a tu znowu się będzie z perkusistą "zabawiał". Pożyjemy, posłuchamy

www.katapulta.pl
Jacek
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 19 maj 2010 10:02:00
Użytkownik

Wracając do Weather Report, miałem przyjemność parę lat temu zobaczyć jeden z ostatnich koncertów Zawinula. To był niezwykły koncert. Polecam jego solowe płyty, jest niezły odjazd.

www.drzoydbergh.com
Jacek
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 02 czerwiec 2010 08:27:45
Użytkownik

Grinderman - Grinderman
Jest taka scena w Ogniu krocz za mną z kawą. Ta płyta właśnie tak kopie. Ostatnio nie schodzi mi z uszu.

www.drzoydbergh.com
Jacek
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 05 lipiec 2010 13:24:28
Użytkownik

Rzućcie uchem na

http://www.myspace.com/patternismovement

Jak dla mnie rewelacja.

www.drzoydbergh.com
Przeskocz do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.07